Yandex wil tegen het einde van dit jaar 100 extra testauto’s operatief hebben, als eerste aanvulling op de 90 auto’s die nu al rondrijden. 35 daarvan worden getest op de wegen van hoofdstad Moskou. “We zijn van plan om de vloot verder uit te breiden met 1000 auto’s. Dat kan redelijk snel, al binnen anderhalf tot twee jaar,” laat Dmitry Polishchuk weten die aan het hoofd staat van Yandex’s divisie waar de techniek voor zelfrijdende auto’s wordt ontwikkeld. “We hebben meer auto’s nodig om aanpassingen in onze algoritmes sneller te kunnen controleren.”

Onbekend

Hoewel de naam Yandex relatief onbekend is doet de software van het bedrijf volgens onderzoek van HSBC bank niet onder voor de leiders in deze industrie, en is Yandex met een inhaalslag bezig ten opzichte van Google’s Waymo. Onbekend is hoeveel Yandex tot nu toe heeft geïnvesteerd in autonome rijtechniek, maar volgens Polishchuk kost een enkele auto 98.000 dollar, ongeveer een derde minder dan de kosten voor het eerste prototype. “Belangrijker is echter de technische vooruitgang die we hebben geboekt.”

Yandex begon in 2016 met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, de eerste auto werd in 2017 getest.