De oplossing van Ford: een ‘tiara’ rondom de sensoren en krachtige sproeiers om de boel schoon te maken. De tiara is de eerste verdedigingslinie tegen de impact van insecten. Binnen de tiara bevinden zich alle camera’s en sensoren, en het systeem zorgt ervoor dat de rijwind langs de gevoelige apparatuur wordt geleid. Het achterliggende idee is dat insecten en andere vervuiling helemaal niet meer in contact komt met de cameralenzen en sensoren dankzij het ‘luchtkussen’ dat de tiara creëert.

Smart sproeier

Uitgebreide tests hebben uitgewezen dat de tiara effectief is, maar dat sensoren en cameralenzen bij hogere snelheden nog steeds worden geraakt door vliegen, muggen en andere insecten. Als tweede verdedigingslinie is er daarom een oplossing bedacht met gebruikmaking van hedendaagse techniek: ruitensproeiers. Toch zijn het geen standaard sproeiers geworden maar een ‘smart’ sproeier. De sproeier bevindt zich naast elke cameralens om deze te reinigen wanneer dit nodig is.

Algoritme

Uiteraard maken de autonome voertuigen van Ford ook hier gebruik van een algoritme, dat bepaalt wanneer een lens schoongemaakt moet worden. Maar beperkt de vloeistof dan niet het zicht van de camera of de sensor? Hier komt dan weer de tiara in beeld, die is voorzien van een speciale opening waardoorheen lucht voert om de apparatuur te drogen. Het systeem wordt inmiddels getest met de autonome testvoertuigen van Ford in Detroit, Pittsburgh, Miami en Washington.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding