De software van het bedrijf uit Oxford wordt al toegepast in de mijnbouw, op vliegvelden en in havens en kan naar eigen zeggen draaien op gewone huis-tuin-en-keuken computers. De huidige test met autonome voertuigen in Londen maakt deel uit van investeringsprogramma Driven ter grootte van 13 miljoen pond dat is gericht op het ontwikkelen van autonome rijtechniek.

Leren van elkaar

De Oxbotica-software bestaat uit twee delen. Het besturingssysteem Selenium haalt via sensoren en camera’s data binnen, die wordt geüpload naar deelsysteem Caesium dat de data deelt met andere voertuigen in het netwerk. Oxbotica-oprichter Paul Newman: “Hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je wordt in autorijden. Maar we delen onze ervaring niet met anderen. Autonome auto’s doen dat juist wél, ze leren als community van elkaar met een enorme snelheid en op een wereldwijde schaal. Daar zorgt onze AI-software voor. Dat betekent levenslang gedeeld leren en continue verbetering van de lokale stratenkennis. Hierdoor kunnen we niet alleen de weg beter ‘lezen’ maar ook veel voorkomende gevaarlijke situaties beter voorspellen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding