Techbedrijf Fusion Processing ontwikkelde de bus samen met busbouwer Alexander Dennis en vervoerder Stagecoach Group als voorloper op het project CAVForth. Dit miljoenenproject, dat door de Britse overheid en het bedrijfsleven wordt gefinancierd, moet de ontwikkeling van autonome voertuigen versnellen.

10.000 ritten

Midden 2020 gaat de pilot van start en zullen er in Schotland vijf autonome bussen gaan rijden op een 15 mijl lange route tussen Fife en Edinburgh. Wel zal er nog altijd een ervaren chauffeur aanwezig zijn. In de bussen is plaats voor 42 passagiers. Ze vertrekken elke 20 minuten zodat er naar schatting 10.000 ritten per week gereden gaan worden.

Alle omstandigheden

De zelfrijdende technologie wordt geleverd door Fusion Processing. Het ‘CAVstar’ systeem van dit bedrijf is geïntegreerd met de besturing, het gaspedaal en het remsysteem van de bus, en is naar eigen zeggen eerder succesvol getest in Greenwich. Meerdere sensoren, waaronder radar, lidar en camera’s samen met satelliet navigatie, moeten ervoor zorgen dat elke bus onder alle weersomstandigheden, dag en nacht, zijn route kan rijden.