‘Geen enkele kans dat Tesla volgend jaar zelfrijdende auto’s heeft’

Mede-oprichter Jesse Levinson van techbedrijf Zoox gelooft niet dat Tesla volgend jaar volledig zelfrijdende auto’s heeft, zoals Elon Musk claimt. Dit liet hij dinsdag weten in een interview tijdens het IGNITION: Transportation event in San Francisco.

Volgens Levinson bestaat er nog geen cameratechnologie die goed genoeg is voor autonoom rijden, zonder gebruik te maken van andere sensoren. Niet alleen Tesla maar ook Zoox zelf, dat autonome deelauto’s ontwikkelt, maakt gebruik van deze techniek.

Niet genoeg

Musk voorspelde in april dat halverwege 2020 Tesla’s volledig autonoom kunnen rijden, zonder dat de bestuurder hoeft op te letten. “Ze hebben helemaal niet genoeg sensoren of rekenkracht om dat te doen met de technologie die tot nu toe bekend is,” liet Levinson weten. Los daarvan voegde hij er nog wel aan toe Tesla’s prima auto’s te vinden en dat de Autopilot momenteel het beste systeem is om geautomatiseerd op de snelweg te rijden.

Vooruitgang

Uiteraard, zo benadrukte Levinson, is er wereldwijd qua software en hardware wel enorm veel vooruitgang geboekt in autonome rijtechnologie. Zoox kiest er daarbij voor om vooral tests uit te voeren in stedelijke gebieden in plaats van buitenwijken, zoals veel concurrenten doen. “De werkelijkheid is nu eenmaal dat er in de stad veel meer behoefte is aan deze technologie dan daarbuiten.”

Overhaast

Zoox, dat recent werd gewaardeerd op 3,2 miljard dollar, hoopt in 2021 een vloot autonome deeltaxi’s te hebben die gebruikers met een app kunnen oproepen. Voor nu is het echter vooral de uitdaging om ervoor te zorgen dat de voertuigen veilig de weg op kunnen. “Er sterven nu elk jaar 40.000 Amerikanen door verkeersongevallen. Maar als we de technologie overhaast inzetten…..de maatschappij zal dat niet accepteren en dat is maar goed ook.”

Bekijk hier het hele interview

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Geen enkele kans dat Tesla volgend jaar zelfrijdende auto’s heeft’ - Automobielmanagement.nl

‘Geen enkele kans dat Tesla volgend jaar zelfrijdende auto’s heeft’

Mede-oprichter Jesse Levinson van techbedrijf Zoox gelooft niet dat Tesla volgend jaar volledig zelfrijdende auto’s heeft, zoals Elon Musk claimt. Dit liet hij dinsdag weten in een interview tijdens het IGNITION: Transportation event in San Francisco.

Volgens Levinson bestaat er nog geen cameratechnologie die goed genoeg is voor autonoom rijden, zonder gebruik te maken van andere sensoren. Niet alleen Tesla maar ook Zoox zelf, dat autonome deelauto’s ontwikkelt, maakt gebruik van deze techniek.

Niet genoeg

Musk voorspelde in april dat halverwege 2020 Tesla’s volledig autonoom kunnen rijden, zonder dat de bestuurder hoeft op te letten. “Ze hebben helemaal niet genoeg sensoren of rekenkracht om dat te doen met de technologie die tot nu toe bekend is,” liet Levinson weten. Los daarvan voegde hij er nog wel aan toe Tesla’s prima auto’s te vinden en dat de Autopilot momenteel het beste systeem is om geautomatiseerd op de snelweg te rijden.

Vooruitgang

Uiteraard, zo benadrukte Levinson, is er wereldwijd qua software en hardware wel enorm veel vooruitgang geboekt in autonome rijtechnologie. Zoox kiest er daarbij voor om vooral tests uit te voeren in stedelijke gebieden in plaats van buitenwijken, zoals veel concurrenten doen. “De werkelijkheid is nu eenmaal dat er in de stad veel meer behoefte is aan deze technologie dan daarbuiten.”

Overhaast

Zoox, dat recent werd gewaardeerd op 3,2 miljard dollar, hoopt in 2021 een vloot autonome deeltaxi’s te hebben die gebruikers met een app kunnen oproepen. Voor nu is het echter vooral de uitdaging om ervoor te zorgen dat de voertuigen veilig de weg op kunnen. “Er sterven nu elk jaar 40.000 Amerikanen door verkeersongevallen. Maar als we de technologie overhaast inzetten…..de maatschappij zal dat niet accepteren en dat is maar goed ook.”

Bekijk hier het hele interview

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding