Over de veiligheid en duurzame mobiliteit constateert de Brusselse organisatie dat Europese auto’s, bestelauto’s, trucks en bussen de schoonste, veiligste en stilste van de wereld zijn. Europa is bovendien richtingbepalend op het gebied van schone productie met steeds afnemende hoeveelheden water en energie per geproduceerd voertuig en veel minder CO2-uitstoot en afval in het productieproces. De auto-industrie jaagt de economische groei aan want de gezamenlijke omzet van de sector is goed voor zes procent van gdp (gross domestic product) van de Europese Unie. De industrie heeft z’n effecten binnen de hele economie omdat er een enorme toeleveringsindustrie is en een reeks van business services bestaat ten behoeve van de automobiliteit.
 

Twaalf miljoen mensen

Volgens belangenorganisatie Acea biedt de auto-industrie in de EU werk aan twaalf miljoen mensen, dat is 5,6 procent van het totaal. De 2,3 miljoen hooggekwalificeerde banen in de autoproductie zijn goed voor 7,6 procent van het totaal van productiepersoneel. De autoproductie is in de EU een strategische industrie met een totale productie van ruim zeventien miljoen auto’s, bestelauto’s, trucks en bussen per jaar. In totaal gaat het over 292 assemblage- en productiefabrieken in 26 landen in Europa.
 

95 miljard overschot

De Europese auto-industrie is een wereldspeler die kwaliteitsproducten (‘Made in Europe’) op de hele wereld aflevert met een handelsoverschot van 95 miljard euro.  Anderzijds zorgen motorvoertuigen voor 396 miljard euro aan belastingopbrengsten in vijftien eurolanden.  De auto-industrie is de grootste private investeerder in research & development in Europa, met een totale investering van ruim 41 miljard euro per jaar. In 2014 zijn zesduizend patenten toegekend aan de auto-industrie, zo meldt de trotse Acea.