Hedin poogt opnieuw Britse Pendragon over te nemen

Hedin Mobility Group, in ons land eigenaar van Stern, wil voor 455 miljoen euro de aandelen van de Britse dealer Pendragon kopen die het nog niet in bezit heeft.

Een paar weken geleden deed de Amerikaanse dealergigant Lithia Motors ook al een bod op Pendragon.Shutterstock (2022)

Hedin heeft al langere tijd 26 procent van de aandelen van Pendragon in handen. Een eerdere overnamepoging stuitte op verzet van de directie van dat bedrijf. De Zweedse autogroep meldt in haar aankondiging ‘dat het gelooft in het potentieel op de lange termijn van Pendragon en geen ander bod op die aandelen zal overwegen of accepteren.’

De koers van Pendragon ging na de aankondiging maandag op de beurs van Londen met 20 procent omhoog. Hedin laat, zoals gebruikelijk, wel weten dat er geen zekerheid is dat de toenadering zal resulteren in een vast bod. Het bedrijf heeft volgens de beursregels een maand de tijd om dat wel te doen of zich terug te trekken. Pendragon zelf heeft nog niet op de nieuwe overnamepoging gereageerd.

Een paar weken geleden deed de Amerikaanse dealergigant Lithia Motors ook al een bod op Pendragon. Dat bod werd toen volgens de Britten geblokkeerd door een grote aandeelhouder, zo goed als zeker Hedin. Dat de Zweedse autogroep steeds weer verwoede pogingen doet om Pendragon in te lijven, heeft zo goed als zeker een persoonlijke achtergrond. Het Britse autobedrijf werd tot 2019 20 jaar lang geleid door Trevor Finn, die het via overnames ook tot één van de grootste dealers in Groot-Brittannië uitbouwde. Hij werd drie jaar geleden echter aan de kant geschoven maar enige tijd later wel door Hedin Mobility Groep binnengehaald als non-executive director ofwel commissaris. Finn c.q. Hedin heeft de laatste tijd ook regelmatig forse kritiek geuit op de directie van Pendragon en met name op de beloning van die directeuren.

Lees ook:

Dealergigant VS heeft oogje op Europa 

Hedin poogt opnieuw Britse Pendragon over te nemen - Automobielmanagement.nl

Hedin poogt opnieuw Britse Pendragon over te nemen

Hedin Mobility Group, in ons land eigenaar van Stern, wil voor 455 miljoen euro de aandelen van de Britse dealer Pendragon kopen die het nog niet in bezit heeft.

Een paar weken geleden deed de Amerikaanse dealergigant Lithia Motors ook al een bod op Pendragon.Shutterstock (2022)

Hedin heeft al langere tijd 26 procent van de aandelen van Pendragon in handen. Een eerdere overnamepoging stuitte op verzet van de directie van dat bedrijf. De Zweedse autogroep meldt in haar aankondiging ‘dat het gelooft in het potentieel op de lange termijn van Pendragon en geen ander bod op die aandelen zal overwegen of accepteren.’

De koers van Pendragon ging na de aankondiging maandag op de beurs van Londen met 20 procent omhoog. Hedin laat, zoals gebruikelijk, wel weten dat er geen zekerheid is dat de toenadering zal resulteren in een vast bod. Het bedrijf heeft volgens de beursregels een maand de tijd om dat wel te doen of zich terug te trekken. Pendragon zelf heeft nog niet op de nieuwe overnamepoging gereageerd.

Een paar weken geleden deed de Amerikaanse dealergigant Lithia Motors ook al een bod op Pendragon. Dat bod werd toen volgens de Britten geblokkeerd door een grote aandeelhouder, zo goed als zeker Hedin. Dat de Zweedse autogroep steeds weer verwoede pogingen doet om Pendragon in te lijven, heeft zo goed als zeker een persoonlijke achtergrond. Het Britse autobedrijf werd tot 2019 20 jaar lang geleid door Trevor Finn, die het via overnames ook tot één van de grootste dealers in Groot-Brittannië uitbouwde. Hij werd drie jaar geleden echter aan de kant geschoven maar enige tijd later wel door Hedin Mobility Groep binnengehaald als non-executive director ofwel commissaris. Finn c.q. Hedin heeft de laatste tijd ook regelmatig forse kritiek geuit op de directie van Pendragon en met name op de beloning van die directeuren.

Lees ook:

Dealergigant VS heeft oogje op Europa