De motor van de 9-5 biopower levert, als hij op pure ethanol draait, dertig pk meer vermogen. Maar hij kan op elke mix van benzine en ethanol draaien dus ook op pure benzine. Volgens topman Jonsson van Saab Automobile wordt in Zweden nu 55 procent van de 9-5’s als biopowerversie besteld. Ethanol is een restproduct en geen fossiele brandstof. Het is milieuvriendelijker omdat het CO2-neutraal is. “De Zweedse regering doet er veel aan dit project te stimuleren, zoals gratis parkeren in de steden. Overigens gaat Volvo de S40/V50 ook als biopower leveren.” Ook in Rotterdam zal vanuit de Europese Unie een proefproject gaan draaien met ethanolauto’s. Algemeen directeur Pieter Gabriëls van de Saab-importeur hoopt erop dat zijn Saabs bij het project ingezet kunnen worden. Maar volgens welingelichte bron zullen het Fords worden. Saab zou te duur zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding