General Motors heeft de kortingen die normaal alleen bedoeld zijn voor personeelsleden nu aan elke klant beschikbaar gesteld. Dat betekent dat de meeste modellen van Buick, Cadillac, Pontiac en andere GM-merken soms duizenden dollars goedkoper zijn geworden. Zo staat een Buick LeSabre voor 29.000 dollar in de showroom maar krijgt een werknemer en nu dus elke klant die al voor 22.700 dollar en kan je deze maand een Hummer aanschaffen voor 21.500 dollar. De harde actie heeft duidelijk succes: de verkopen van GM stegen in de maand mei met liefst 47 procent terwijl sommige auto’s zoals de Chevrolet Silverado pick-up zelfs twee keer zo veel werden verkocht. Het marktaandeel schoot daardoor omhoog van 25,7 naar 32,8 procent. De sterk toegenomen verkopen hebben de autofabrikant in staat gesteld de hoog opgelopen voorraden tot een meer normaal niveau terug te brengen. Dat betekent tegelijk een flinke verlichting van de enorme financieringslast, die GM hard kan gebruiken. Gezien het succes heeft GM de kortingen, die een maand geldig waren, voorlopig verlengd tot 1 augustus. Algemeen wordt verwacht dat de actie ook daarna rustig zal doorgaan. Inmiddels heeft Chrysler aangekondigd het voorbeeld van GM te volgen. Ford, de derde autoverkoper in de VS, heeft tot nu toe nog geen berichten naar buiten gebracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding