Die financiën hangen als een molensteen om de nek van de organisatie. GM was het vroegere moederbedrijf van Delphi. Het zijn met name de torenhoge (pensioen)premies die de werknemers zo duur maken. Volgens Delphi liggen de loonkosten van de ex-GM werknemers is sommige gevallen dertig procent hoger dan gebruikelijk. Delphi stelt nu onder andere aan de vakbonden een ultimatum. Voor 15 oktober moet er een oplossing zijn, anders vraagt het bedrijf een ‘chapter 11’ aan, de Amerikaanse variant van het aanvragen van surceance. Voor Europa heeft dit alles geen consequenties, meldt Gaël Escribe, general manager Delphi Porduct and Service Solutions voor Frankrijk, Noord- en Oost-Europa. “Het is een puur Amerikaanse zaak.” Een faillissement ligt overigens niet voor de hand. De Amerikanen zullen chapter 11 aangrijpen om alsnog zelf orde op zaken te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding