Suv’s worden er direct aangepakt. Afgelopen weekeinde hebben anonieme actievoerders in Brussel bij zo’n veertig suv’s de banden laten leeglopen. En op internet dreigen ze de bezitters met nieuwe acties, berichten Het Parool en ANP. De actievoerders noemen zich Les Dégonflés (de leeglopers) of Les p3f (pfff). Ze protesteren tegen de aanwezigheid van de luxe terreinwagens in de stad, omdat ze in hun ogen te vervuilend en te onveilig zijn. ‘Ons voornaamste doel is het uitbannen van de 4×4’s uit de stedelijke milieus’, zeggen ze op hun website http://p3f.blogg.org . De acties zijn overgewaaid uit Frankrijk, waar in steden als Parijs en Lyon eigenaren van luxe jeeps al meermalen ‘s morgens moesten vaststellen dat de banden plat waren. De Brusselse gemeente Vorst had dit weekeinde de Belgische primeur. Aanvankelijk leek het om slechts enkele auto’s te gaan, maar inmiddels blijkt dat de banden van ongeveer veertig suv’s leeg waren. De politie kan weinig doen. De actievoerders laten de band door het ventiel leeglopen, maar steken hem niet lek. Daardoor was er geen schade en dus geen sprake van vernieling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding