Het plan zal worden gepresenteerd op de volgende vergadering van de raad van commissarissen, ergens in november. De topman van Audi, Martin Winterkorn, zou het plan volledig steunen. Seat is opgenomen in de Audi merkengroep, maar is volledig eigendom van Volkswagen. De cijfers verschijnen ook niet in de rapportages van Audi. Audi vindt dat het te weinig grip heeft op de financiën en budgetten van Seat. Een reorganisatie als deze zou de positie van Winterkorn versterken en een rem zetten op de groeiende macht van Wolfgang Bernhard (VW merkengroep met VW, Skoda, Bentley en Bugatti) en dat van Porsche, dat onlangs een aandeel van bijna twintig procent verwierf in VW AG. Seat is momenteel bezig een kostenreductie uit te voeren om te voorkomen dat er veertienhonderd van de dertienduizend werknemers weg moeten. Seat zou een reductie in werktijd en betaling van tien procent hebben voorgesteld aan de bonden, maar die willen daar vooralsnog niet aan. Volgens de zakenkrant Financial Times willen Audi noch VW reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding