Vorige week vrijdag brak de pleuris uit over de benoeming van Horst Neumann (voormalig personeelschef van Audi) tot personeelbaas van het hele VW-concern om Peter Hartz op te volgen. Hartz moest pasgeleden aftreden na allerlei schandalen over omkoperij en sex-avonturen in de VW-organisatie. De nominatie van Neumann was er doorgedrukt door de tien vertegenwoordigers van het personeel met de steun van Ferdinand Piëch. Dat zou tegen de wil van de meeste aandeelhoudervertegenwoordigers zijn geweest, schrijft de zakenkrant Financial Times. Analisten denken dat Piëch de personeelsvertegenwoordigers steunt om Neumann aan te stellen als man waarmee zij over arbeidsvoorwaarden moeten onderhandelen in ruil voor steun aan Piëch om te kunnen aanblijven als voorzitter van de rvc. Die positie staat al lang ter discussie vanwege de privé-belangen van Piëch in Porsche, die nu de grootste aandeelhouder van Volkswagen is in plaats van de deelstaat Niedersachsen. Minister-president Wulff vond vanwege deze 'belangenverstrengeling' al meteen dat Piëch weg moet. Neumann zou niet de man zijn waar de huidige topman, ceo Bernd Pischetsrieder, voor gestemd zou hebben. Neumann heeft heel lang bij de grote vakbond IG Metall gewerkt en daarom verwacht Pischetsrieder met hem als dé onderhandelaar van VW de bestaande relatie met de vakbonden niet te kunnen veranderen. Die relatie is ontstaan onder het bewind als Piëch als ceo van Volkswagen AG en wordt als een grote belemmering voor noodzakelijke veranderingen gezien. Het laatste akkefietje met Neumann heeft weer de nodige kritiek opgeleverd van grote aandeelhouders van VW. Verschillende aandeelhouders uit de toptwintig hebben aan Financial Times verklaard dat zij vinden dat de positie van Piëch in toenemende mate discutabel wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding