Wagoner schreef een brief naar alle 325 duizend werknemers waarin hij hen verzekerd dat GM niet afstevent op een faillissement. ‘Er is absoluut geen plan, strategie of intentie voor GM om een faillissement aan te vragen.’ De brief volgt op een hevige daling van GM-aandelen en obligaties als gevolg van de angst voor stakingen bij Delphi, de grootste (failliete) onderdelenleverancier van GM. Delphi levert onderdelen voor alle in Noord-Amerika gebouwde auto’s van GM en analisten voorspellen nu dat GM haar kasreserve van ruim 19 miljard dollar bij een staking van drie maanden er volledig doorheen zal moeten jagen. Dat zou een faillissement tot gevolg hebben. GM verloor dit jaar over de eerste drie kwartalen meer dan vier miljard dollar in de USA. Wagoner houdt vast aan het eerder aangekondigde herstructureringsplan: nieuwe auto’s, kostenreducties, andere sales en marketing en een miljard dollar lagere ziektekosten per jaar. Bij Delphi hebben de bonden een nieuw plan ronduit afgewezen. Dat behelsde voor de 35 duizend ‘blue-collar’ werknemers in de VS een uurloon van 12,50 dollar per uur in plaats van tien dollar. Inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden zou dat uitkomen op een uurloon van 21 dollar. Maar Delphi betaalt nu 65 dollar per uur. Het voorstel van Delphi zou een confrontatie uitlokken, zeggen de bonden in een verklaring. Als er midden december geen deal is, zal Delphi de rechter vragen de werknemers per half januari te ontslaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding