Het in financiële moeilijkheden verkerende bedrijf besloot het dividend voor de aandeelhouders en het salaris van de top te halveren. Dit moet helpen de georganiseerde werknemers ('the workers') te overreden loonkortingen te accepteren. Dat schrijft Financial Times. Topman Wagoner gaat dit jaar de helft krijgen van de 2,2 miljoen dollar die hij gewend was. Zijn drie eerste secondanten leveren dertig procent in. Ze krijgen ook geen bonussen over het afgelopen jaar, waarin GM een verlies leed van 8,6 miljard dollar. Voorts zullen alle directeuren op een lager echelon (de non-executive directors) de helft van hun salaris inleveren. Deze actie volgt op de aanstelling van Jerry York in de raad van commissarissen. Hij is de zetbaas van grootaandeelhouder Kirk Kerkorian. York heeft opgeroepen tot een gelijkheid in offers van alle betrokken partijen (aandeelhouders, management en werknemers) met de zogenoemde 'equality of sacrifice'. De indruk bestaat dat dit bedoeld is als een signaal naar de bonden en de werknemers. Die zijn nu dus aan zet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding