Dat is driekwart procent meer dan in de oorspronkelijke planning was voorzien. Er was al verplicht gesteld dat met ingang van 2007 twee procent biobrandstof door de benzine en diesel gemengd moet worden. Dat zou via vijf procent in 2010 moeten oplopen naar twintig procent in 2020. Staatssecretaris Van Geel van Milieu denkt dat het niet hard genoeg zal gaan en stelt nu 5,75 procent bijmenging verplicht met ingang van 2010. Dat percentage is overigens een Europese richtlijn. De brandstof zal er enkele centen per liter duurder door worden, maar de verwachting is dat de oliemaatschappijen de verhoging zullen doorbelasten aan de klant. Omdat de Staat de bijmenging van biobrandstof fiscaal ondersteunt, zal het de schatkist 230 miljoen euro extra gaan kosten. Van Geel is van mening dat niet alle biobrandstof op milieuvriendelijke wijze wordt geproduceerd. Hij overweegt daarom nieuwe, tweede generatie, biobrandstoffen deels verplicht te stellen. Meer over biobrandstof in AM 5 van 17 maart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding