GM heeft alle 113 duizend fabrieksmedewerkers in de VS vervroegde pensionering en vertrekpremies aangeboden. Het is een onderdeel van het plan om de arbeidskosten te verminderen. GM leed vorig jaar zwaar verlies. Naar verwachting zullen enkele tienduizenden medewerkers het aanbod accepteren. Bij GM zal het afvloeien waarschijnlijk tot meer kosten leiden dan de 1,7 miljard dollar die de autofabrikant al reserveerde in het verlies van 10,6 miljard dollar over 2005. Bij Delphi, de failliete ex-GM-onderdelenfabrikant die in 1999 werd verzelfstandigd, is op vergelijkbare wijze personeel gestimuleerd tot vertrek. In het kader van een herstructurering, onder toezicht van de rechtbank, dient Delphi zijn arbeidskosten te reduceren. De regeling die Delphi sloot met de vakbond UAW moet – zo hoopt het concern – voorkomen dat een staking uitbreekt. Het bedrijf moet naar verwachting een belangrijk deel van zijn 44 fabrieken in de VS verkopen of sluiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding