Behalve de gevangenisstraf moet Kim Woo-chong (69) ook nog een 22 miljard dollar terugbetalen. Het is de zwaarste straf die een captain of industry ooit kreeg van de Koreaanse autoriteit die corruptie en malversaties bij de conglomeraten wil terugdringen. Die geven Zuid-Korea een slechte naam in de internationale zakenwereld. Kim (op de foto omringd door bewakers) zit al in de gevangenis sinds hij vorig jaar terugkeerde naar zijn vaderland. Hij was gevlucht toen zijn bedrijf instortte onder een schuld van 80 miljard dollar in de jaren 1997-1998. Kim is aangeklaagd voor fraude met 22 miljard dollar, illegale financiering van ongeveer 11 miljard dollar en voor het uit het land smokkelen van zo’n 20 miljard dollar. Hij kreeg tien jaar cel, terwijl de aanklagers vijftien jaar hadden geëist. Maar de Koreanen ervaren de straf als zeer zwaar omdat zij gewend zijn dat zakenmensen lichte straffen krijgen, zelfs voor zware vergrijpen. Kim heeft een week de tijd om in beroep te gaan maar het is onduidelijk of hij dat zal doen, schrijft Financial Times. Kim worstelt overigens met een gebrekkige gezondheid. De topman van autofabrikant Hyundai, Chung Mong-koo, is vorige maand ook gearresteerd in verband met verdenkingen van verduistering en misbruik van vertrouwen. Zijn proces begint morgen.