Wereldpremière Audi Q5 en Mercedes GLK in China

De concurrentie voor X3 en Freelander is formeel geïntroduceerd aan de wereld. Opmerkelijk dat zowel Audi als Mercedes daarvoor ‘Auto China’ van Beijing gebruiken.

Beide merken hebben zich in het segment van de compacte suv gestort vanwege de marktverwachtingen. Vorig jaar werden wereldwijd nog geen driehonderdduizend van dit soort auto’s verkocht, maar in 2010 zouden dat er bijna 750 duizend kunnen zijn, volgens prognoses van het instituut Global Insight, zo meldt Automobilwoche. Daarmee zou één op de tien premiumauto’s een compacte suv zijn.   Premiummerk Volvo zal zich ook nog in het segment storten met de X60.         

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Wereldpremière Audi Q5 en Mercedes GLK in China - Automobielmanagement.nl

Wereldpremière Audi Q5 en Mercedes GLK in China

De concurrentie voor X3 en Freelander is formeel geïntroduceerd aan de wereld. Opmerkelijk dat zowel Audi als Mercedes daarvoor ‘Auto China’ van Beijing gebruiken.

Beide merken hebben zich in het segment van de compacte suv gestort vanwege de marktverwachtingen. Vorig jaar werden wereldwijd nog geen driehonderdduizend van dit soort auto’s verkocht, maar in 2010 zouden dat er bijna 750 duizend kunnen zijn, volgens prognoses van het instituut Global Insight, zo meldt Automobilwoche. Daarmee zou één op de tien premiumauto’s een compacte suv zijn.   Premiummerk Volvo zal zich ook nog in het segment storten met de X60.         

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding