Het  originele BMW Museum werd in 1973 in gebruik genomen. Het kenmerkende gebouw, in de volksmond ‘de schotel’ genoemd,  is ontworpen door Karl Schwanzer, ook de architect van ‘de viercilinder’,  BMW’s hoofdkantoor. Het karkas van de schotel is overeind gebleven maar het interieur is grondig onder handen genomen. Verder is er een uitbreiding aangebouwd, waardoor de oppervlakte van het museum van duizend vierkante meter is gegroeid tot vijfduizend. Het museum vormt één verbinding tussen BMW Welt, Werk en Hochhaus.

In het museum wordt nu gebruik gemaakt van nieuwe technieken om de bezoekers te ‘begeleiden’ tijdens hun bezichtiging van de 125 originele modellen. Jaarlijks bezochten 250 duizend mensen het oude museum. BMW rekent er op dat er nu 400 duizend belangstellenden per jaar de weg naar het museum zullen vinden. Welt heeft intussen (de opening was in november 2007) de anderhalf miljoenste bezoeker geregistreerd.

De vernieuwing van het museum heeft 80 miljoen euro gekost. Dit weekend gaan de deuren open voor het publiek dat  overigens 12,50 euro p.p. entree moet betalen.