24/7 Wall St. is zo’n analistenbedrijf dat sinds enkele jaren een oordeel velt over ceo’s van grote Amerikaanse bedrijven. Wat betreft de autofabrikanten stelt die club dat Rick Wagoner, GM’s ceo, niet kan aanblijven als het bedrijf nog twee of drie maanden zo slecht presteert als tot nog toe. "Wagoner heeft zich ontpopt als een meester in het bezuinigen, waarschijnlijk de beste in de geschiedenies van de autoindustrie. Maar hij heeft absoluut geen toekomstvisie gehad," aldus de analisten. "Een paar bezoekjes aan Tokyo zouden hem de ogen hebben geopend. De concurrentie is weliswaar ook suv’s en pick-up trucks gaan bouwen maar is ook doorgegaan met het ontwikkelen van kleine, zuinige auto’s."

De aandelen GM zijn van de hoogste stand van  43,20 dollar in de afgelopen 52 weken gekelderd naar 12,85 dollar. Fred Henderson is kort geleden al gepromoveerd tot president van GM en hij is dan ook de waarschijnlijke opvolger van Wagoner, die naar verwacht wordt deze herfst nog zal vertrekken. Op de foto wordt Wagoner (met rode das) net gepassioneerd toegesproken door Bob Lutz, een van zijn adjudanten.

Over Ford zegt 24/7 Wall St. dat ceo Alan Mulally wel eens met de boeren en de mensen in de bouw had mogen praten. "Dan had hij kunnen uitvinden hoe hij de verkoop van Ford’s vlaggenschip, de F-150 pick-up, zou kunnen opschroeven. De analisten vroegen sommige dealers of zij ook hadden gehoord dat Mulally zich bij dealers heeft laten zien. "Geen van hen weet zelfs hoe hij eruit ziet," aldus 24/7. Bij Ford gaat het niet best, de verkopen kunnen nauwelijks slechter dan ze nu zijn.