‘Het gaat om de rechten van 360 duizend medewerkers die niet zo maar te verhandelen zijn’, zegt Bernd Osterloh in een gesprek met dpa. ‘Ik blijf geïnteresseerd in een overeenstemming maar in Zuffenhausen (thuisbasis Porsche, red.) gooit men telkens olie op het vuur. We voeren open gesprekken waarin wij onze mening kunnen geven. Maar dan lezen we laten weer ophitsende teksten en insinuaties in de kranten. Onder vier ogen wordt verstandig gepraat maar dan volgt weer krachtige taal die het goed doet bij het publiek en die meneer Wiedeking (topman Porsche, red.) tot grote reus uitroept.

 

Olsterloh’s collega bij Porsche, Uwe Hück, zegt dat de ondernemingsraden van beide bedrijven al vaak dichtbij een overeenkomst zijn geweest maar dat er dan steeds weer aanvullende eisen zijn gekomen. ‘Het lijkt er op dat er iemand op de achtergrond bezig is die alles torpedeert en die geen oplossing wil’, zegt hij in Der Spiegel.  Het zou gaan om machtspelletjes van Jürgen Peters, de vice-voorzitter van de raad van toezicht (raad van commissarissen) van Volkswagen AG. Hij is de voormalige baas van de machtige vakbond IG Metall.

 

Het gaat allemaal om de medezeggenschap binnen de nieuw te vormen Porsche Holding als Porsche meer dan de helft van aandelen van Volkswagen in handen zal hebben. Volgens de VW-vertegenwoordiging komen de mensen van VW er straks bekaaid af. Porsche heeft ruim elfduizend medewerkers, Volkswagen ruim 360 duizend.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding