Je kan geen fabriek doen draaien onder politiebescherming terwijl bommen gegooid worden en werknemers worden geïntimideerd", zei topman Ratan Tata tijdens een persconferentie in Calcutta. De bouw van de fabriek, waar de 2500 dollar kostende Nano geproduceerd zou worden, zou al voor negentig procent klaar zijn. Maar sinds een maand ligt de werf stil door een zwaar conflict tussen Tata (gesteund door de communistische regering van de Indiase deelstaat West-Bengalen) en landbouwers. Die protesteren tegen de omvorming van landbouwgrond naar industrieterrein. De boeren eisten meer compensatie voor het land dat ze moesten afstaan voor de bouw van de fabriek in Singur. Een laatste gesprek met de West-Bengaalse autoriteiten heeft Tata niet op andere gedachten gebracht.

Analisten vrezen nu dat het vertrek van Tata negatieve gevolgen zal hebben voor het industrieklimaat in de arme deelstaat West-Bengalen.

 

In de Oost-Indiase stad Singur zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Ze zijn er woedend over dat de autofabrikant Tata nu toch geen auto’s gaat bouwen in Singur. (bron: NOS, Volkskrant, hln.be)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding