De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück (SPD), heeft beloftes van bondskanselier Merkel (CDU) tegengesproken en heeft de verzoeken van lobbyisten om de belangrijkste industrie van Duitsland te steunen met gemeenschapsgeld ver van zich geworpen. "Ik ben niet bereid een reddingsplan voor de autoindustrie aan te kondigen of belastingvoordelen te beloven alleen omdat de industrie druk uitoefent", zegt hij een interview met Die Zeit. Deze stellingname toont de kloof tussen de twee regeringspartijen CDU (conservatief) en SPD (sociaal-democraten) van Duitsland.
Angela Merkel heeft eerder deze week gepleit voor steun aan de Duitse autofabrikanten die de kern vormen van de Duitse automotive industrie. Die is op zijn beurt weer de grootste particuliere werkgever van het land. De Duitse autofabrikanten geven werk aan één op de zeven arbeidskrachten in de private sector.
De fabrikanten willen steun in de vorm van een lening van 40 miljard euro met een lage rente omdat de Amerikaanse fabrikanten 25 miljard dollar steun kregen van hun regering. De Duitse autobusiness, verenigd in de VDA, wil steun omdat er anders oneerlijke concurrentie kan ontstaan en omdat zij miljarden moeten investeren in de ontwikkeling van zuinige en schone auto’s als gevolg van Europese wetgeving. Tot overmaat van ramp zakt nu ook de verkoop van nieuwe auto’s sterk in waardoor de inkomsten dalen.