TomTom maakt bekend in het afgelopen kwartaal een nettowinst te hebben geboekt van 58 miljoen euro. Dat is zes miljoen meer dan in het tweede kwartaal. Analisten rekenden in doorsnee op een winstdaling. Het bedrijfsresultaat van 92 miljoen euro overtrof eveneens de gemiddelde verwachting.

TomTom verwacht voor het gehele boekjaar een omzet tussen de 1,75 en 1,85 miljard euro. Eerder ging de onderneming uit van een jaaromzet tussen de 1,95 en 2,15 miljard. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 429 tegen 453 miljoen euro een kwartaal eerder. Het aantal apparaten dat TomTom aan de man wist te brengen, daalde met bijna een half miljoen. Maar de gemiddelde verkoopprijs van de kastjes lag wel flink hoger, mede dankzij de introductie eerder dit jaar van een aantal duurdere modellen.

De schulden die TomTom heeft gemaakt om de overname van kaartenmaker TeleAtlas te financieren, hebben het bedrijf volgens financieel directeur Marina Wyatt niet in de problemen gebracht. TomTom heeft de voorwaarden van de leningen aangepast om in de huidige marktomstandigheden ‘meer speelruimte’ te creëren. De totale schuld bedraagt ruim 1,3 miljard euro.

Op de beurs stijgt het aandeel TomTom lichtjes.