Volkswagen is deze week zelfs eventjes 370 miljard euro waard geweest toen het aandeel steeg tot ruim duizend euro. Donderdag daalde het aandeel weer met de helft tot 517 euro nadat Porsche had beloofd weer vijf procent van de aandelen die Porsche in optie had ‘terug te geven’ aan de markt.

 

Das was bedoeld om verdere verstoring van de markt te voorkomen, aldus Porsche. Bafin heeft een formeel onderzoek gestart naar mogelijke manipulaties die kunnen leiden tot celstraffen tot vijf jaar of boetes tot een miljoen euro. Sommige aandeelhouders van Volkswagen, zoals DWS, hebben gezegd dat Porsche de markt zou hebben gemanipuleerd, zo meldt Financial Times.

 

Porsche heeft verklaard dat het Bafin altijd heeft geraadpleegd in elke stap die het heeft

gezet om Volkswagen over te nemen en ontkent de markt te hebben gemanipuleerd. Porsche distantieert zich ook van de verantwoordelijkheid voor de chaos op de aandelenmarkt.

 

De aandelen Volkswagen gingen maandag en dinsdag vier keer over de kop waardoor het in marktwaarde tot de allergrootste bedrijven van de wereld ging horen. De piek was een marktwaarde van 296 miljard euro op dinsdag, terwijl het vrijdag 24 oktober nog 62 miljard was. Woensdag ‘normaliseerde’ het aandeel wat de marktwaarde deed uitkomen op 152 miljard euro. Het is te verwachten dat Porsche een fraaie winst gaat boeken over elke deal die het doet omdat het 42 procent van de aandelen Volkswagen in bezit heeft en opties heeft over nog eens 31,5 procent.

 

Porsche wordt in financiële kringen steeds meer gezien als hedgefonds of bankier in plaats van sportautofabrikant. Over het afgelopen boekjaar verdiende Porsche miljarden meer met de handel in aandelen dan met het bouwen en verkopen van auto’s.