Het verbruik is nog geen één op vier. De ‘Obamobile’ (zoals de Sunday Times de auto noemt) is zo’n auto waarvan je de tank niet vol krijgt als je bij de pomp de motor laat lopen.

Dat zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in zijn column op BNR Nieuwsradio vandaag.
De nieuwe Cadillac lijkt op een limousine, maar is gebouwd als een tank, met een body van staal, aluminium, titanium en keramisch materiaal, en twaalf centimeter dikke ramen. Natuurlijk staat de veiligheid van de nieuwe president voorop maar critici zeggen dat je een bom- en kogelwerende auto net zo goed kunt uitrusten met een hybride motor. Hoezo, change?
In de opgewekte stemming die Amerika sinds de verkiezing van Obama nog steeds een beetje in de ban houdt, past een stevige dosis hoop en vergevingsgezindheid. En hoewel de nieuwe president op sommige van zijn verkiezingsbeloften al een beetje terugkomt – de belastingverlaging voor de rijken bijvoorbeeld – wordt voorlopig niet veranderd. Maar Obama lijkt op milieugebied echt te willen doorzetten. Groene energie is een prioriteit, de uitstoot van kooldioxide moet in twaalf jaar met tachtig(!) procent omlaag.