De eigenaren van Saab en Volvo Cars, GM en Ford, hebben deze week aangekondigd alle opties te bekijken, inclusief de verkoop van de merken. Minister Maud Olofsson van Zweden zei dat de regering in overleg is over de toekomst van beide merken maar daarbij zou het alleen gaan om het vinden van een nieuwe (industriële) eigenaar, zo meldt Financial Times.
Het centrum-rechtse kabinet in Zweden, dat in 2010 opnieuw voor verkiezingen staat, is extreem terughoudend om aandelen te nemen in private ondernemingen omdat zoiets het tegenovergestelde is van wat de regering wil: staatsbedrijven privatiseren. "Ik denk dat het de belastingbetaler heel duidelijk moet zijn dat het een zeer riskante zaak is Saab of Volvo met hun geld over te nemen nu de verliezen zo groot zijn", aldus Olofsson.
Ake Jonsson (foto), de chef van Saab, is al drie maanden bezig met het onderzoeken van mogelijkheden. "Dat zou kunnen gaan om andere bedrijven die een aandeel in Saab kopen en het kan ook gaan om steun van de Zweedse regering, met directe hulp of met overbruggingskredieten. We kijken naar veel verschillende opties."