Op die manier is er ‘lucht’ om te ontkomen aan faillissement en om reorganisaties in gang te zetten. Het bedrag wordt toegekend in drie termijnen, verdeeld over deze maand, januari en februari. De leningen zijn afkomstig uit de pot van zevenhonderd miljard dollar die de regering-Bush eerder al uittrok voor de financiële sector. Eind vorige week werd duidelijk dat Bush overwoog om de portemonnee te trekken, nadat de Senaat dat had geweigerd.

Aan de injectie is als voorwaarde verbonden dat de auto-industrie uiterlijk 31 maart een plan presenteert om winstgevend te worden. Komt dat plan er niet, dan trekt de overheid de leningen in. Ook heeft het Witte Huis vanmiddag de eis gesteld dat de salarissen van de topmannen en het hogere management bevroren worden. Verder wil de overheid concessies zien van de vakbonden.

De kans is groot dat General Motors en Chrysler als eerste een beroep zullen doen op de lening. Van de grote drie Amerikaanse autofabrikanten is hun positie het meest wankel; Ford lijkt iets meer vlees op de botten te hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding