Mercedes-Benz maakte het in Detroit tamelijk bont door zijn nieuwe E-klasse de avond vóór de show aan de geselecteerde pers te tonen maar die auto vervolgens niet op de Detroit Motor Show neer te zetten. Dat kan niet want de primeur is namelijk voor Genève. En de auto komt trouwens ook eerst in Europa op de markt, voor Amerika dus.
Saillant detail: de meeste versies zullen in Nederland een A-label scoren en in de bijtellingsklasse van 20 procent vallen. "Kunnen we ook in de leasewereld weer gaan meedoen," meldde woordvoerder Per Peschar van de importeur zichtbaar tevreden. De prijzen beginnen bij zo’n 45 mille. Zie ook: Mercedes gaat versneld vergroenen.
De nieuwe E-Klasse is veiliger en comfortabeler maar scoort ook beter op het gebied van zuinigheid en milieuzorg. De nieuwe vier- en zescilindermotoren beschikken over directe inspuiting en zouden tot 23 procent minder brandstof dan voorheen verbruiken. De nieuwe viercilinder CDI-dieselmotoren verbruiken volgens de gecombineerde Europese rijcyclus slechts 5,3 liter per 100 kilometer. Dat komt overeen met 139 gram CO2 per kilometer.
Alle motoren van de nieuwe E-Klasse voldoen aan de EU5-uitstootnorm en bij de E 350 BlueTEC ligt de uitstoot zelfs onder de EU6-norm die in 2014 moet ingaan, meldt Mercedes.

Meer over Detroit in AM nummer 1 van 16 januari.