Alvorens concrete plannen op tafel te leggen, wil Merkel eerst duidelijkheid over de Amerikaanse plannen voor het moederbedrijf General Motors. De scheiding van General Motors moet immers worden georganiseerd en er moet een investeerder worden gevonden. Pas dan kan de overheid garanties verstrekken. Merkel gaat op 31 maart naar het hoofdkantoor van Opel in Rüsselsheim om de situatie te bespreken.

Maar Merkel laat op voorhand weten dat de Duitse regering niet van plan is zelf aandeelhouder van Opel te worden. General Motors en het topmanagement van Opel moeten dus nog beter hun best doen om nieuwe investeerders te vinden. "Het zou voor het personeel een veeg teken moeten zijn als alleen de Duitse regering bereid is financieel zijn nek uit te steken voor Opel", zo liet Merkel in het televisieprogramma weten. "Als er nieuwe investeerders zijn en als de nieuwe rol van General Motors helder is, dan zullen wij over de brug komen met bankgaranties", zo voegt de bondskanselier eraan toe.
Voor een overbruggingperiode is Merkel bereid met bepaalde vormen van hulp het overleven van Opel te garanderen. "Een concrete oplossing is er nog niet maar ik ben niet pessimistisch", zo laat Merkel weten. Een voorwaarde voor de bondskanselier is dat General Motors door de Amerikaanse regering weer goed op de rails wordt gezet. "Zonder een sterk moederconcern kan er geen levensvatbaar concept voor Opel worden ontwikkeld", aldus de bondskanselier. Zij laat weten uit te kijken naar het bezoek aan de Duitse autobouwer op 31 maart.