De omzet was 27 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar en dat is nog positief beïnvloed door de lage koers van de Zweedse munt. Als dat effect wordt weggenomen, is de omzet zelfs met 42 procent gedaald.
Het aantal bestellingen op vrachtauto’s nam af met 65 procent ten opzichte van het vorige volle jaar (year on year) tot en met 31 maart. In Europa was het zelfs 71 procent.  Volvo voorspelde eerder een afname van dertig tot veertig procent dit jaar maar heeft het nu over minstens vijftig procent. Volvo ziet steeds meer problemen in het oostelijke deel van Europa waar het een heel groot marktaandeel heeft. In Amerika zal de afname met dertig tot veertig procent dalen, terwijl Volvo eerder uitging van tien procent. Topman Leif Johansson zegt in Financial Times dat hij verrast is geweest door de weinige bestellingen uit de VS.

Volvo heeft heel snel zijn productie aangepast en draait nu op veertig tot vijftig procent van zijn capaciteit. Dit kwartaal gaat de productie nog verder naar beneden en Volvo heeft afgelopen week ook al vijftienhonderd mensen ontslagen. Volvo wil in totaal een vijfde van zijn personeelsbestand kwijt. Het gaat om bijna 21 duizend man. Elfduizend zijn er in de afgelopen twee kwartalen al vertrokken. Volvo wil de kosten reduceren met negen miljard kronen, ongeveer 750 miljoen euro.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding