Op de vraag van politiek redacteur Steve Sculle over ‘Government Motors’, zei de president dat de overheid de autoindustrie, die ten prooi is gevallen aan een combinatie van jarenlang slecht management en een onvoorziene crisis, probeert te helpen. "De economie komt er weer bovenop",  aldus Obama. "En we willen zo snel mogelijk af van het helpen van autofabrikenten. Ik heb meer dan genoeg te doen." GM bevestigde vrijdagavond laat dat het nog eens vier miljard dollar had geleend van de belastingbetaler om zijn liquiditeit op peil te houden tijdens de grote herstructurering die nu aan de gang is. Daarmee is het total van de staatssteun gekomen op 19,4 miljard dollar.

 

De president zei dat zowel de financiële sector als de autoindustrie van strategische belang zijn. "Onze autoindustrie is de basis van de economie in het hele middenwesten van het land en vanwege de economische crisis zijn er dan ook strategische beslissingen en interventie van de overheid nodig. Als we GM of Chrysler simpelweg hadden geliquideerd, zou dat een enorme impact hebben gehad op de economie in zijn geheel en zouden we nog dieper in een depressie zijn gezakt."

Obama denkt dat GM weer een sterk bedrijf zal worden en dat de overheid zich uit het bedrijf zal kunnen terugtrekken zodra de economie herstelt en GM klaar is met de herstructurering.

 

Vrijdag hebben bijna veertig senatoren (zowel democraten als republikeinen) een amendement ingediend om de staatssteun aan GM en Chrysler te blokkeren als er geen stappen zouden worden ondernomen om de pijn te verzachten voor tweeduizend GM- en Chrysler-dealers. Die dreigen de dupe te worden van de herstructureringsplannen. De republikeinen staan voor hulp aan kleinere bedrijven en autodealers vormen een belangrijke groep kiezers.