Naar voren halen van toekomstige projecten in de infrastructuur en makkelijker toegang tot financieringen zijn stimulansen voor vernieuwing van voertuigvloten. "We zitten niet in een gewone neerwaartse cyclus maar beleven de sterkste teruggang ooit", aldus Scania-CEO Leif Östling, tevens voorzitter van de ACEA-afdeling bedrijfsvoertuigen.

Östling sprak in Leipzig tijdens het International  Transport Forum. De leden van de ACEA-afdeling zijn Daimler AG, DAF Trucks, Iveco, SpA, MAN, Scania, Volkswagen en Volvo. De financiële en economische crisis hebben enorme gevolgen voor het zwaar vervoer. In het eerste kwartaal van 2009 waren er in de EU tienduizend orders, tegenover het tienvoudige dezelfde periode vorig jaar. Fabrikanten verwachten hun productie minstens te moeten halveren, als antwoord op de crisis.

Investeren in duurzame mobiliteit, energie en telecommunicatie draagt volgens Östling bij aan herstel. Onder verwijzing naar de komende Europese verkiezingen voegde hij eraan toe dat het nieuwe Europese Parlement dit item "moet omarmen."

De gebrekkige toegang tot kredieten is een probleem op zich. "Onze leden hebben veel klanten die een solide ondernemersplan kunnen overleggen, met investeringen in nieuwe voertuigen. Maar ze krijgen er de financiën niet voor."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding