Direct betrokkenen ontkennen dergelijk zogeheten ‘paulianeus handelen’ tegenover het zakenblad FEM. Dat reconstrueert in de vandaag verschenen printeditie de ondergang van het auto-imperium van Frits Kroymans.

Vlak voordat de onderneming omviel, vonden twee transacties plaats die in ieder geval de schijn wekten van ‘paulianeus handelen’. Op zo’n vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. De eerste betreft Kroymans Financial Services (KFS). Dat werd vlak voor de surseance onder een stichting geplaatst. "Ter bescherming van een goed renderend onderdeel", verklaart Peter Lieth, die namens Frits Kroymans in het bestuur van de stichting zit, tegenover FEM. Hij ontkent dat sprake was van paulianeus handelen bij KFS (omzet 157 miljoen euro). "Het is in heel goed overleg gegaan tussen de directie van Kroymans Corporation, de banken, juristen en de bewindvoerders. Denkt u dat KFS anders gewoon had kunnen doordraaien?" 

Ook een voormalige topmanager van Kroymans Corporation weerspreekt het plegen van  strafbare handelingen. De eerdergenoemde manager van Kroymans ontkent verder dat er sprake is geweest van ‘paulianeus handelen’ bij de verkoop (in januari) van vijf bedrijven aan Citadel, de industriële holding van Frits Kroymans. Volgens hem is een marktconforme prijs betaald. "Het is allemaal door juristen uitgeplozen. Er is niet gefraudeerd."

Frits Kroymans heeft waarschijnlijk al wel een boekwinst geboekt: Sator, één van de vijf bedrijven, was net overgeschreven naar Citadel of het werd alweer voor een onbekend bedrag doorverkocht aan private equityhuis H2.