Vorig jaar juni vertoonden de autoverkopen nog een daling met bijna acht procent. In ons land daalden de verkopen de afgelopen maand echter met ruim een kwart. Dat staat in het maandoverzicht van de Europese autokoepel Acea.

Duitsland, toch al de grootste automarkt in de EU, staat verreweg bovenaan met een groei van 40,5 procent. Over het eerste halfjaar gezien komt Duitsland nu op een groei van ruim 26 procent, een betere prestatie dan een jaar geleden. Italië boekte op maandbasis een plus van ruim twaalf procent, Frankrijk van zeven procent en Oostenrijk van vier procent. In Spanje en Groot-Brittanniê houdt de misere echter onverminderd aan want hier daalden de autoverkopen met bijna zestien procent. In de Oost-Europese landen gingen de verkopen over een brede linie omlaag waarbij in Letland zelfs een klap van meer dan 72 procent moest incasseren.

Bij de merken blijft Dacia de koploper. In juni wist dit merk weer 58 procent meer auto’s te verkopen dan een maand eerder waarmee het marktaandeel van de Renault-dochter nu tot 1,9 procent is toegenomen. Verder doen ook Hyundai met ruim 27 procent toename, Lancia met bijna zeventien procent groei, Chevrolet met een plus van 15,5 procent en Volkswagen en Fiat met elk bijna twaalf procent groei het goed. Saab zag de verkopen met 62 procent inklappen, Land Rover leverde bijna 38 procent in, Lexus kwam dertig procent lager uit en BMW leverde ruim dertien procent in. Mercedes lijkt de dans enigszins te ontspringen en kon de daling tot nog geen anderhalf procent beperkt houden.