Het onderzoek is aangejaagd door een familieruzie tussen de weduwe en de dochter over de nalatenschap van Gianni Agnelli, de ongekroonde koning van Italië, alias l’avvocato, die in 2003 overleed. Attilio Befera, de baas van de belastinginning in Italië, zei in Financial Times dat het onderzoek volgt op ‘diverse berichten van erfgenamen over bezittingen in het buitenland’.
De dochter Margherita Agnelli de Pahlen beweert dat er Agnelli-geld in het buitenland is geparkeerd en zij zou daarom een deel van haar erfenis niet krijgen. Haar aantijgingen hebben de familie Agnelli opgeschud en hebben voor een storm van publiciteit in Italië gezorgd. Overigens wordt een en ander ontkend door Marella Agnelli, de weduwe van Gianni en de moeder van Margherita.
Silvio Berlusconi, de schatrijke Italiaanse minister-president, overweegt een soort belastingamnestie in te voeren om rijke Italianen te bewegen hun geld terug te halen naar Italië. Een mogelijke maatregel is één procent belasting te heffen over elk jaar dat het geld in het buitenland was geparkeerd.    

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding