Von Koenigsegg vindt dat de Zweedse regering een beetje meer moet doen. "Wij steken veel in Saab, net als GM. Wij vragen een beetje meer steun van de regering", zegt hij vandaag in Financial Times. Maar van het Zweedse ministerie van economische zaken heeft koel gereageerd en zegt dat de bal bij Koenigsegg ligt. "Wij zijn buitengewoon duidelijk geweest over wat wij bereid zijn aan te bieden. Zij moeten laten zien dat ze in staat zijn meer privaat kapitaal op te hoesten", aldus woordvoerder Frank Nilsson.

Gisteren hebben beide partijen (GM en Koeningsegg) uitgesproken dat zij vertrouwen hebben dat de zaak voor het eind van het jaar rond is maar de deal is wel afhankelijk van een lening van vier- tot vijfhonderd miljoen euro van de Europese Investeringsbank EIB. Zweedse functionarissen hebben aangegeven dat zij bereid zijn een garantie over zo’n lening te geven maar alleen als het niet in strijd is met Europese regelgeving met betrekking tot verboden staatssteun. Woordvoerder Nilsson zegt dat de centrum-rechtse regering weinig trek heeft in extra steun. Volgens ingewijden zou er bovenop de lening van EIB nog eens driehonderd miljoen euro nodig zijn. Von Koenigsegg zegt dat het in de huidige marktomstandigheden moeilijk is meer kapitaal los te weken en hij roept daarom op tot een deal tussen drie partijen tussen GM, Koenigsegg en de Zweedse Staat.
De twijfel over de financiering steekt een spaak in het wiel van GM. De verkoop van Saab was een belangrijke stap in het proces van merkenafslanking van het noodlijdende GM met de verkoop van het Zweedse merk, net als Saturn en Hummer.

 

 

Zie ook: Overname Saab door Koenigsegg ligt definitief vast