Als gevolg van de geplande fusie  in 2011 van sportwagenfabrikant Porsche met Volkswagen, is het Volkswagen-concern van plan autodealergroep Porsche Holding Salzburg voor drie miljard euro over te nemen van de families Porsche en Piëch. Het doel ervan is de eigen dealerorganisatie van Volkswagen Group (VW Retail) te bundelen met de handelsactiviteiten van Porsche Holding Salzburg, zo weet het Duitse vakblad Automobilwoche. Volgens de financiële topman Hans Dieter Pötsch van het Volkswagen-concern hebben ‘de collega’s van Porsche Holding Salzburg hun vaardigheden op het gebied van retail keer op keer bewezen’. Het bedrijf staat met name goed bekend vanwege de ontwikkeling van het dealernetwerk en hun gerichte scholing van het verkooppersoneel geldt als benchmark voor de branche. Martin Winterkorn, de topman van Volkswagen Group, wil de manier van werken van Porsche Holding Salzburg invoeren in het eigen VW-netwerk. Men wil de Oostenrijkers zoveel mogelijk hun gang laten gaan. Mogelijk is zelfs dat de mensen van VW Retail naar Salzburg verhuizen. De topmanager van Porsche Holding Salzburg, Kurt Loidl, heeft overigens afgezegd voor een benoeming in de nieuw te vormen raad van bestuur van Volkswagen Group. Tot Porsche Holding behoort bijvoorbeeld ook de Nederlandse Nefkens groep.
Binnen VW Retail vallen bijvoorbeeld de bedrijven van Raffay in Hamburg en het Autohaus Berlin Zentrum (overgenomen van Wellergruppe). En VW zou op het punt staan de strategisch belangrijke locaties in het noorden van Duitsland over te nemen van de Kittner Gruppe in Lübeck. Dat bedrijf verkeert in grote financiële moeilijkheden.
Met een nieuwe strategie op het gebied van eigen dealers voor de merken Volkswagen, Audi en Porsche zou Volkswagen het zijn concurrenten BMW en Daimler heel erg moeilijk kunnen gaan maken.