De Chinese autofabrikant zal via zijn moedermaatschappij Geely Automobile Holdings mogelijk samenwerken met investeringsmaatschappijen van de staat, zo verklaarde ceo Gui Shengyue in Hongkong bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Geely kon daar een sterk gestegen winst laten zien. Geely wil Volvo Cars in zijn geheel kopen.

De Chinezen hebben in augustus een bod gedaan, hebben twee ingewijden verklaard tegenover de Financial Times. Geely praat nu met banken en met overheidsinstellingen om de financiering rond te krijgen. Er zou net iets minder dan twee miljard dollar zijn geboden. Ford zegt dat men anderhalf tot twee miljard wil vangen, afhankelijk van de voorwaarden van de deal.

Geely is geïnteresseerd in Volvo omdat men een merk wil met internationale bekendheid, een ontwikkeld netwerk en moderne technologie. Volvo maakt auto’s in Zweden en België maar verkoopt het merendeel ervan in Amerika. Het merk is zwaar getroffen door de slechte koersontwikkeling van de dollar en door de enorme verkoopdaling van luxere auto’s. Het bedrijf draaide een verlies van dik 230 miljoen dollar in het tweede kwartaal.
Ford heeft het bod van Geely niet bevestigd. Ford heeft ook nog geen definitieve beslissing genomen of Volvo Cars nu wel of niet wordt verkocht. Een grote angst bij Ford is dat een verkoop alle opgebouwde kennis en kunde aan de Chinezen geeft. Er is ook een poging gedaan om een door Zweden geleid consortium op te tuigen om Volvo te kunnen kopen. Maar die pogingen zijn tot dusver gestrand op de financiering.