De Spaanse minister, Miguel Sebastián, wil Magna ervan overtuigen dat het zijn plan moet aanpassen. Het overnameplan steunt op een toezegging van 4,5 miljard euro van Duitsland, Engeland, België en Spanje. Gisteren zei een Spaanse woordvoerder dat Spanje niet bereid is ’te investeren in een plan dat kan leiden tot de vernietiging van Opel in Spanje en in Europa’. De Engelse minister van economische zaken, Lord Mandelson, heeft gisteren al gelijksoortige uitspraken gedaan. Het achterliggende probleem is steeds dat in het Magna-plan in de andere landen dan Duitsland verhoudingsgewijs veel ontslagen zullen vallen.
Tijdens een persbijeenkomst in de Astra-fabriek in Ellesmere Port in het noordwesten van Engeland probeerde het management daar de aandacht zoveel mogelijk af te leiden van de problematiek rond de overname door Magna. Want de dreiging van ontslagen hangt als een zware schaduw boven de feestelijke gebeurtenis van de nieuwe auto.

In deze periode wordt de nieuwe Astra gepresenteerd aan de internationale pers. En de focus van de bijeenkomst in Ellesmere Port lag op de bouwkwaliteit van de nieuwe Astra en de efficiency van de fabriek. Ellesmere Port is een van de grootste fabrieken van GM in Europa en de enige in het westen van Europa die de nieuwe Astra bouwt. Lindsey Wickens, de manager voor de introductie van de Astra, zegt in Financial Times dat de fabriek Ellesmere Port het aantal uren dat nodig is om een auto te bouwen in de laatste twee jaren met de helft heeft teruggebracht. Daarmee hoort het tot de beste twee fabrieken op het gebied van productie en kwaliteit van de acht GM-fabrieken in Europa.

De overname door Magna zal het schrappen van ruim tienduizend banen tot gevolg hebben en voor Ellesmere Port zou het gaan om ruim achthonderd banen. De Britse regering heeft al gesprekken gevoerd met Magna om te proberen Engelse banen te behouden. De vrees bestaat dat Magna vooral zal proberen de Duitse fabrieken in de lucht te houden omdat de overname financieel wordt gesteund door Duitsland. Maar dat zou oneerlijk zijn, meent ook Paul Tasker van het Astra-introductieteam. In Financial Times zegt hij dat hij de Duitse fabrieken heeft bezocht. "Daar werken veel meer mensen dan in Ellesmere Port, de Duitse fabrieken zijn overbemand."

De Britse fabriek heeft in het verleden moeten concurreren met het Duitse Bochum, het Belgische Antwerpen en Saab in Trollhättan om het recht te verwerven als ‘lead producer’ van de nieuwe Astra op te treden. Dat lukte begin 2007.  GM bouwt de Astra verder nog in Oost-Europa in Gliwice (Polen) en aangepaste versies ervan in China, Zuid-Korea en de VS. Ellesmere Port exporteert ruim de helft van zijn Astra-productie naar 24 landen en de fabriek heeft een capaciteit van 180 duizend auto’s met zo’n 2,2 duizend medewerkers.