Tijdens een rondrit viel mij op dat ze daar deze nogal opvallende manier van waarschuwen tegen gruwelijke auto-ongelukken hebben, wel de moeite waard om een even een foto van te maken. Maar tegen het maken van gruwelijk veel schulden heb ik nergens waarschuwingen gezien. Integendeel.    

Dat zit ‘m in de aard van de IJslander, weet ik inmiddels. Jonge IJslanders hebben geen geld maar spullen en schulden, zo schrijft antropologe Elsa Sigurardottir (32) in een magazine over haar geliefde vaderijsland. ‘Wij houden dure zomervakanties, we kopen de nieuwste mode en de mooiste auto’s maar over betalen maken we ons geen zorgen. De bank is er blij mee en wij ook. Wij dansen zorgeloos door de wereld als de elfjes over de lavavelden."  

Inmiddels zijn ze behoorlijk van de koude kermis thuisgekomen natuurlijk, maar ik geloof niet dat ze er ook maar iets mee zitten. Op televisie zag ik vorige week een IJslandse Audi-dealer, die zijn auto aan de straatstenen niet meer kwijt kon. Maar niet getreurd: "Ik kan misschien mijn geld verliezen, maar niet mijn goede looks en gevoel voor humor."

Over humor gesproken: kent u de nieuwe naam van Reykjavik? Armjavik.

[Henk Heuvelman]