Er zit echter ook een ‘maar’ aan: vanaf 1 januari 2010 bedraagt de premie geen duizend euro meer maar zevenhonderd euro. En een half jaar daarna zakt de rijksbijdrage naar vijfhonderd euro. Ook wil de Franse staat dat haar auto-industrie (meer) werk maakt van de ontwikkeling en fabricage van hybrides en elektrische voertuigen.

Frankrijk trok dit jaar zes miljard euro uit voor Renault en PSA. Die handreiking is ook de toeleveranciers ten goede gekomen. De slooppremie pepte de gekelderde autoverkoop enigszins op, resulterend in twee miljard euro aan opdrachten voor onderdelen. Ook de snellere betalingstermijnen en kredietgarantie zorgden dat de leveranciers in Frankrijk het hoofd boven water konden houden. Verder is voor de toeleveranciers een pot met zeshonderd miljoen euro gecreëerd door een investeringsfonds van de staat, PSA en Renault. Ze willen op die manier de toeleveranciers helpen versneld te moderniseren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding