De nieuwe lening is bedoeld om een bestaande lening van 10,8 miljard euro te herfinancieren. "De laatste hand moet nog worden gelegd aan de contracten maar de intentie is er. En dat is een mooi resultaat", aldus de bron. Mogelijk komen deze week details naar buiten over de overname van Porsche door Volkswagen want Porsche staat op het punt het tiende automerk (Scania, MAN en de VW bedrijfswagendivisie meegerekend) van het Volkswagen concern te worden. Donderdag staat de geplande overname op de agenda van de raad van bestuur van Porsche. Dan dienen twijfels over de herfinanciering van de schuldenlast weggenomen te zijn. De banken hebben aan deze wens van de sportwagenspecialist dus gehoor gegeven.
Na de mislukte overnamepoging door Porsche van Volkswagen, is het bedrijf niet alleen met een kater blijven zitten maar ook met een extra schuld van zo’n negen miljard euro. In totaal staat Porsche nu voor 10,9 miljard euro bij de banken in het krijt. Om te voorkomen dat de autofabrikant technisch failliet zou gaan, heeft Volkswagen de rollen omgedraaid en zal zij nu een belang van 49,0 procent in Porsche verwerven. Dat levert Porsche een bedrag van 3,9 miljard euro op. Aanvankelijk was Volkswagen van plan een minder groot belang in Porsche te nemen maar dankzij de goede gang van zaken bij het autoconcern uit Wolfsburg, kan men zich een groter belang permitteren.
Om de schuldenlast van Porsche verder te verlichten, verkopen de families Piëch en Porsche ook de automotive businesstak – hierin zijn de importeurschappen en dealerbedrijven ondergebracht. Volkswagen verwacht dat de integratie van Porsche in het Volkswagen concern in 2011 voltooid zal zijn. (autointernationaal.nl)