Volkswagen wil nog dit jaar vier miljard investeren om bijna vijftig procent van Porsche te verwerven. In de loop van 2011 moeten Porsche en Volkswagen dan helemaal in elkaar vloeien. Om de overname te financieren wil VW toestemming van de aandeelhouders hebben om in de loop van vijf jaar 135 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. In verband met de samenstelling van de aandeelhouders komt die toestemming er wel, want Porsche bezit bijna 51 procent van Volkswagen, de deelstaat Niedersachsen twintig en Golfstaat Quatar bijna zeven.

In totaal gaat de overname van sportwagenfabrikant Porsche inclusief het Oostenrijkse autohandelshuis Porsche om bijna zestien miljard euro. Porsche wordt gewaardeerd op 12,4 miljard, de rest is voor de Oostenrijkse superdealer. Volkswagen gaat ervan uit dat deze financieringen het bedrijf niet in gevaar brengen. Aan het einde van het derde kwartaal beschikte Volkswagen Group over 13,4 miljard aan liquide middelen.

Onder de kleine aandeelhouders heeft men kritiek op de koopprijs, die te hoog zou zijn. Ook de blijvend sterke positie van de deelstaat Niedersachsen krijgt kritiek. De deelstaat mag twee mensen afvaardigen in de raad van toezicht, zolang het minstens vijftien procent van de aandelen bezit. (dpa)