General Motors heeft in een verklaring bevestigd dat de voorgenomen verkoop van Saab niet door gaat. "Nadat Koenigsegg zich vorige maand had teruggetrokken, is GM in gesprek geweest met Spyker Cars over haar belangstelling om Saab te kopen. Bij het boekenonderzoek kwamen bepaalde zaken naar boven die volgens beide partijen niet waren op te lossen."

GM voegt er aan toe dat het boekenonderzoek – due digilence – ondanks alle inspanningen van alle betrokkenen niet binnen een redelijke tijd afgerond had kunnen worden. "Om te blijven draaien, had Saab een snelle oplossing nodig. We betreuren dat we de transactie met Spyker Cars niet kunnen afronden", aldus Nick Reilly, topman van GM Europe. GM zal nu samenwerken met de Saab-organisatie om de business op een ordelijke en verantwoorde manier af te bouwen. GM benadrukt dat hier niet gaat om een faillissement of liquidatie en dat Saab alle schuldeisers normaal zal betalen. Saab zal ook de garantieverplichtingen vervullen en service en onderdelen blijven leveren aan Saab-eigenaren in de wereld.

Het aandeel Spyker stond rond 15.00 uur liefst 25 procent lager, op ongeveer 1,63 euro. En dat bij een kalme sfeer op de beurs met een egale AEX-index. Directe aanleiding was berichtgeving van het persbureau Bloomberg. Het meldde dat de overname van General Motors-dochter Saab door Spyker was mislukt. Spyker was de laatste overnamekandidaat die resteerde na het eerdere afhaken van de Zweedse sportwagenbouwer Koenigsegg.

In een persverklaring van Spyker zegt CEO Victor Muller dat het hem "oprecht spijt" dat de deal is afgeketst. "We hebben er drie weken lang 24 uur per dag aan gewerkt, maar de complexiteit van de transactie, in combinatie met de harde deadline, maakte het ons simpelweg onmogelijk om de deal tijdig rond te krijgen." Muller zegt mee te leven met "het geweldige Saab-management en -personeel in deze uitdagende tijden."

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding