Het ‘Verband der TüV’ heeft de resultaten van 7,5 miljoen Duitse APK-keuringen in de periode juli 2008 – juni 2009 op een rijtje gezet. Positieve invloeden van de Duitse sloopregeling op de staat van het Duitse wagenpark zijn dus nog niet zichtbaar.

Van de auto’s tot drie jaar oud had 5,1 procent een serieus technisch gebrek (2009: 5,0). Het aantal aanzienlijke defecten liep lineair op naarmate de onderzochte auto’s ouder waren. 9,9 procent van de vijfjarige auto’s die voor de keuring werden aangeboden had een serieus technisch probleem, oplopend via 14,7 procent voor de zevenjarigen en 19,2 procent bij de negenjarigen tot 24,1 procent bij de elfjarige auto’s. Oudere auto’s werden relatief vaak afgekeurd op defecten aan het remsysteem, het uitlaatsysteem en de assen.

De ter keuring aangeboden auto’s van het model Porsche 911 vertoonden de minste aanzienlijke defecten. De sportwagen won in de categorieën tot drie jaar en tot zeven jaar. Overige winnaars zijn de VW Golf Plus (tot vijf jaar) en de Toyota RAV4 (acht tot elf jaar). De Kia Carnival is de grote verliezer. Het model draagt de rode lantaarn in de categorieën tot drie jaar, tot vijf jaar en tot zeven jaar. Maar liefst 29,3 procent van de gekeurde Carnivals tot drie jaar oud kampte met minimaal één serieus technisch gebrek. Bij de oudere jaargangen stonden de Chrysler Voyager (tot negen jaar) en de Ford Ka (tot elf jaar) onderaan de lijstjes.

 TüV Report Grafieken.