‘Big Ed’ Whitacre krijgt de leiding over GM

In een speciale nieuwsconferentie heeft General Motors vanmiddag bekend gemaakt dat Ed Whitactre Jr. benoemd is tot ceo. De vroegere ceo van telecombedrijf SBC, dat later AT&T werd, kwam in juli bij GM als non-executive chairman, als bestuursvoorzitter.

GM kwam toen juist uit faillissement. Whitacre (68) ging aanvankelijk niet in op het aanbod van het Witte Huis om bij GM aan de slag te gaan, maar zwichtte uiteindelijk voor wat aanvankelijk was gepresenteerd als een relatieve korte periode om de herstructurering van de Generaal in gang te zetten. De Amerikaanse overheid heeft een aanteel van zestig procent in GM.

Na het onverwachte en onvrijwillige vertrek van ceo Fritz Henderson op 30 november, nam de Texaan tijdelijk het roer over terwijl GM aankondigde dat de zoektocht naar een nieuwe leider in gang was gezet. Eerder deze maand, ten tijde van de autoshow in Detroit, liet Whitacre doorschemeren dat er een aantal kandidaten was voorgedragen door een headhunter. Volgens insiders stond ook Chris Liddell, GM’s nieuwe cfo, op die lijst. In een gesprek liet Whitacre er geen twijfel over bestaan dat hij interesse had om op de post te blijven. Sinds zijn komst heeft hij een aantal veranderingen in gang gezet met betrekking tot de managementstructuur en het elimineren van de bureaucratie. Ed Whitacer onderstreepte gisteren  nog eens de intentie van GM om de leningen van de Amerikaanse en Canadese overheid en de staat Ontario in juni terug te betalen.

 

 

 

 

‘Big Ed’ Whitacre krijgt de leiding over GM - Automobielmanagement.nl

‘Big Ed’ Whitacre krijgt de leiding over GM

In een speciale nieuwsconferentie heeft General Motors vanmiddag bekend gemaakt dat Ed Whitactre Jr. benoemd is tot ceo. De vroegere ceo van telecombedrijf SBC, dat later AT&T werd, kwam in juli bij GM als non-executive chairman, als bestuursvoorzitter.

GM kwam toen juist uit faillissement. Whitacre (68) ging aanvankelijk niet in op het aanbod van het Witte Huis om bij GM aan de slag te gaan, maar zwichtte uiteindelijk voor wat aanvankelijk was gepresenteerd als een relatieve korte periode om de herstructurering van de Generaal in gang te zetten. De Amerikaanse overheid heeft een aanteel van zestig procent in GM.

Na het onverwachte en onvrijwillige vertrek van ceo Fritz Henderson op 30 november, nam de Texaan tijdelijk het roer over terwijl GM aankondigde dat de zoektocht naar een nieuwe leider in gang was gezet. Eerder deze maand, ten tijde van de autoshow in Detroit, liet Whitacre doorschemeren dat er een aantal kandidaten was voorgedragen door een headhunter. Volgens insiders stond ook Chris Liddell, GM’s nieuwe cfo, op die lijst. In een gesprek liet Whitacre er geen twijfel over bestaan dat hij interesse had om op de post te blijven. Sinds zijn komst heeft hij een aantal veranderingen in gang gezet met betrekking tot de managementstructuur en het elimineren van de bureaucratie. Ed Whitacer onderstreepte gisteren  nog eens de intentie van GM om de leningen van de Amerikaanse en Canadese overheid en de staat Ontario in juni terug te betalen.