Apple-oprichter Steve Wozniak was dinsdag de bekendste Prius-rijder die aan de bel trok. Hij zegt dat bij gebruik van cruise control zijn auto plotseling sneller gaat rijden, tot 165 kilometer per uur. ‘Het is eng als het gebeurt’, aldus de 59-jarige Wozniak die samen met Steve Jobs Apple oprichtte. Wozniak zegt dat hij al twee maanden aandacht vraagt voor het probleem. ‘Het kostte me moeite om de overheid en Toyota te overtuigen.’

 

Tijdens de terugroepactie in de Verenigde Staten in december verloor Toyota in het land zestien procent marktaandeel. De autoverkopen in de Verenigde Staten daalden daarmee tot het laagste niveau sinds 2006 voor Toyota. Vooral Ford (25 procent groei), Nissan (24) en Nissan (16 procent) profiteerden. De autoverkopen groeide in de Verenigde Staten in december met zes procent. Sinds de aankondiging van de terugroepactie op 21 januari daalde het aandeel Toyota in Tokio 17 procent in waarde.

 

Toyota heeft al 7,6 miljoen auto’s teruggeroepen vanwege een probleem met het gaspedaal, waardoor auto’s plotseling in snelheid toenemen. In de Verenigde Staten leidde dit in enkele gevallen tot ongelukken. Een eerste terugroepactie eind vorig jaar werd vorige week uitgebreid, waardoor ook in Europa miljoenen Toyota’s worden teruggeroepen. In Europa gaat het onder meer om de types Aygo, Avensis, Yaris en Corolla.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding