In zowel Japan als de Verenigde Staten hebben tientallen berijders van een Prius – vanwege zijn ‘groene karakter ‘ vaak de favoriete auto van veel beroemdheden – contact opgenomen met de dealer na problemen met de remmen.

Toyota moest in januari op de Amerikaanse  markt een verkoopdaling met zestien procent incasseren. De Amerikaanse regering begint intussen zijn geduld te verliezen met de Japanse autobouwer. "We zijn nog niet klaar met Toyota. Zelfs als ze vandaag alle juiste maatregelen zouden nemen, dan hebben ze nog veel te lang gedraald voordat ze de zaak aanpakten”, aldus minister van transport Ray LeHood. Hij dreigt met boetes en andere juridische maatregelen, vooral omdat gebleken is dat de technische mankementen met het gaspedaal naar alle waarschijnlijkheid dodelijke ongevallen hebben veroorzaakt. In de VS vermoedt men steeds meer dat de problemen meer te maken hebben met de elektronica in de auto dan met het pedaal zelf. Gisteren sprak Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, op de Amerikaanse tv over een virus in de software van Toyota’s. Door alle problemen blijft het aandeel Toyota op de beurs van Tokio verdere klappen oplopen. Sinds 21 januari daalde het aandeel van Toyota met zeventien procent.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding